Strefa wiedzy
Znajdziesz tutaj praktyczne informacje na temat pszczelarstwa, zdrowotnych w艂a艣ciwo艣ci miodu oraz porad, jak wybiera膰 ten najlepszej jako艣ci.
Wszystko oparte na naszym wieloletnim do艣wiadczeniu.
Przemy艣lane od偶ywianie – Slow Food
Naturalne i zdrowe jedzenie w dzisiejszych czasach wydaje si臋 nie mo偶liwe, a jednak. Organizacja Slow food powsta艂a pod koniec 1958 roku we W艂oszech, ruch spo艂eczno艣ciowy kt贸ry protestowa艂 przeciwko fast foodom w obronie kuchni r贸偶nych region贸w 艣wiata a tak偶e receptur produkt贸w wytworzonych w zgodzie z dawnymi tradycjami. Jednym z produkt贸w rekomendowanych
Mi贸d w kosmetyce
Cenne w艂a艣ciwo艣ci miodu nie tylko w 偶ywieniu, ale r贸wnie偶 w kosmetyce. Mi贸d znany by艂 ju偶 od czas贸w staro偶ytnych, wykorzystywano go do piel臋gnacji w艂os贸w i sk贸ry. Wspaniale wyg艂adza, od偶ywia i sprawia 偶e Twoja sk贸ra stanie si臋 promienna. Mi贸d zawiera cukry proste – glukoz臋 i fruktoz臋 oraz wod臋, dlatego 艂atwo przenika przez
Krystalizacja miodu
Ka偶dy prawdziwy mi贸d ulenie krystalizacji, a skrystalizowany mi贸d nie utraci 偶adnych sk艂adnik贸w od偶ywczych. Dlaczego mi贸d ulega krystalizacji? Mi贸d zawiera ok 80% cukr贸w i ok 20% wody, dlatego z czasem dochodzi do wytr膮cenia cia艂a sta艂ego, co prowadzi w艂a艣nie do krystalizacji. Zgodnie z norm膮 polsk膮 mi贸d dojrza艂y nie powinien zawiera膰 wi臋cej wody