Naturalne i zdrowe jedzenie w dzisiejszych czasach wydaje się nie możliwe, a jednak. Organizacja Slow food powstała pod koniec 1958 roku we Włoszech, ruch społecznościowy który protestował przeciwko fast foodom w obronie kuchni różnych regionów świata a także receptur produktów wytworzonych w zgodzie z dawnymi tradycjami.
Jednym z produktów rekomendowanych w Slow food jest właśnie miód. Przygotowanie aby miód był naturalny, zdrowy i pyszny jest długi i zdecydowanie musi być zgodny z ideą. Cała procedura powstania naturalnego miodu bazuje na opiece nad pszczołami przez cały rok, a później na opiece nad samym produktem. Pszczelarstwo wymaga zaangażowania, czasu i cierpliwości. Powstanie tego wspaniałego produktu zależne jest od cyklu kwitnienia pożytków pszczelich, w zgodzie z rytmem natury. Dzisiaj mamy dostęp do wielu nowoczesnych narzędzi, dzięki którym praca na pasiece staje się dużo sprawniejsza, niż kiedyś. Ale w dalszym ciągu pozyskanie naturalnego miodu to proces. Proces zgodny z tradycjami przy którym natura jest najważniejsza.