Miód pitny to jeden z najstarszych napojów alkoholowych, który od wieków towarzyszył człowiekowi.Bogata historia oraz unikalny sposób produkcji sprawiają, że jest to produkt wyjątkowy.Cieszący się dużą popularnością zarówno w Polsce, jak i na świecie. Poniżej przybliżamy historię miodu pitnego, proces jego produkcji oraz współczesne zastosowanie.
Historia miodu pitnego
Trunek ten ma długą i fascynującą historię.Jego początki sięgają starożytności, kiedy to wykorzystywano go nie tylko jako napój, ale również jako ofiarę dla bogów. Pierwsze wzmianki o miodzie pitnym pojawiły się już w starożytnym Egipcie oraz w Mezopotamii. W Polsce produkcja miodu pitnego rozwijała się szczególnie dynamicznie w średniowieczu. Przez wieki miód pitny był symbolem luksusu i dostatku, spożywanym na dworach królewskich oraz wśród elit.
Miód pitny tradycja i historia w Polsce
Najstarsze ślady produkcji miodu pitnego odkryto w Chinach, gdzie 9000 lat temu wytwarzano napój miodowy na bazie miodu pszczelego, ryżu i owoców. W Europie zyskał popularność dzięki Celtom, Wikingom i Słowianom. Szczególnie w Polsce, tradycja picia miodów pitnych była silnie rozwinięta i do dziś cieszy się dużym uznaniem.
W Polsce pojawił się już we wczesnym średniowieczu.Dokumenty z czasów panowania Piastów wspominają o szerokim użyciu polskiego miodu pitnego na królewskich dworach oraz w klasztorach.Polscy królowie i szlachta chętnie raczyli się różnymi rodzajami polskich miodów pitnych.Wedle przekazów jego produkcja była ściśle powiązana z rolnictwem, pszczelarstwem i tradycją wytwarzania lokalnych alkoholi.
W XVII i XVIII wieku Polska była jednym z największych producentów miodów pitnych w Europie. Produkcja i spożycie tego napoju były symbolem prestiżu i bogactwa. Miód pitny półtorak oraz miód pitny dwójniak to najbardziej znane rodzaje.Dodatkowo różniły się proporcjami miodu do wody, podobnie długością fermentacji, co wpływało na ich wyjątkowy smak i aromat.
Jak powstaje miód pitny
Proces produkcji miodu pitnego, co prawda zmodyfikowany przez nowoczesne technologie, wciąż opiera się na tradycyjnych metodach.
Składniki
Podstawowymi składnikami są miód pszczeli, woda oraz drożdże. W zależności od rodzaju miodu pitnego, można dodać różne przyprawy, zioła, a nawet owoce, które wzbogacają smak napoju. Używamy również przypraw takich chmiel , cynamon , goździki , pomarańczę, pieprz , wanilię , jałowiec. Polecam stosować miody naturalne , smakowo najbardziej odpowiadają mi miody lipowe.
Fermentacja
Kluczowym etapem produkcji miodu pitnego jest fermentacja. Rozpoczyna się od połączenia miodu z wodą i wprowadzenia drożdży. Proces ten trwa od kilku miesięcy do nawet kilku lat, w zależności od pożądanego rodzaju miodu. Długotrwała fermentacja sprawia, że napój nabiera głębi smaku i aromatu.Od strony technologii wytwarzania miody pitne można podzielić na sycone i niesycone. Miody sycone powstają w wyniku fermentacji brzeczki, która była wcześniej sycona (powoli gotowana przez pewien czas). Zebrana piana po zestaleniu daje słodki miód-kopiec. Brzeczka miodów niesyconych nie jest gotowana
Rodzaje
Wyróżniamy różne rodzaje miodu pitnego, w zależności od proporcji miodu do wody. Do najpopularniejszych należą: Półtoraki , dwójniaki , trójniaki , czwórniaki.Wszystkie różnią się zawartością alkoholu , długością leżakowania oraz proporcjami wody do miodu. Za najszlachetniejsze uznaję się półtoraki , faktycznie najmocniejsze oraz najdłużej leżakujące. Każdy kolejny rodzaj zawiera mniejszą proporcję miodu do wody , więc jest słabszy oraz krócej leżakuję. Często występują również miody pitne sesyjne (na bazie herbaty) czy owocowe. Można również wyróżnić wina na bazie miodu , choć ich kwalifikacja jest kłopotliwa.
Miód pitny – zastosowanie
Miód pitny jest ceniony jako dodatek do wielu potraw i deserów. Można go używać jako składnika sosów, marynat, a także jako bazę do przygotowania wykwintnych koktajli. Jego intensywny smak i aromat sprawiają, że doskonale komponuje się z mięsem czy serami nie mówiąc już słodkich wypiekach. W dodatku ze względu na swoje naturalne właściwości, był i wciąż jest wykorzystywany w medycynie ludowej.Uważano, że pomaga na przeziębienia, bóle gardła i inne dolegliwości. Zawarte w nim składniki mogą wspierać odporność organizmu oraz działać łagodząco na układ trawienny.
Miód pitny – najczęściej zadawane pytania
Czy można go zrobić z każdego rodzaju miodu ?
Miód pitny można zrobić z każdego miodu aczkolwiek polecamy miód lipowy lub leśny.
Czy może się zepsuć ?
Zakładając odpowiednie przechowywanie nie zepsuje się.Bardzo ważne aby przechowywać miód pitny w ciemnym miejscu z stabilną temperaturą.
Czy sprzedajemy miód pitny ?
Na ten moment nie sprzedajemy miodu pitnego , ale mamy dostępne miody które doskonale się nadają na trunek.